Inne nazwy: DAA
CAS NO.: 1783-96-6
Wzór sumaryczny: C4H7NO4
Masa cząsteczkowa: 133.1
Postać: biały krystaliczny proszek
Klasa: spożywcza, medyczna
Assay: 99,0% Min.
PH: 9.0~13.0
Specific rotation: -24.0 ~ 26.0 Degree
State of solution: 98.0% Min.
Rozmiar opakowania: 25kg/beczka
Okres przydatności: 2 lata
Zastosowanie: Suplementy odżywiania
Standard jakości: USP
Zastosowanie
1. Kwas D-asparaginowy (DAA) jest aminokwasem naturalnie występującym w dużych ilościach w narządach rozrodczych, podwzgórzu i przysadce mózgowej. Poprzez syntetazę NMDA, kwas D-asparaginowy przekształca się w N-metylo-D-asparaginian, który jest silnym stymulatorem szlaku receptora N-metylo-D-asparaginianu.
2. Kwas D-asparaginowy powstaje, gdy enzym asparaginianu racemazy przekształca kwas L-asparaginowy w kwas D-asparaginowy w jądrach i innych gruczołach w ciele. Odgrywa on istotną rolę w wytwarzaniu plemników i produkcji hormonów płciowych. Badania na ludziach wykazały znaczący wzrost hormonu luteinizującego (LH), hormonu przekaźnikowego, który przyczynia sie do produkcji testosteronu w jądrach, oraz korelację z podwyższeniem poziomu testosteronu u mężczyzn stosujących suplementy.